PRAWACANA KEPADA PENGARANG DI PERKAMPUNGAN SARAWAK

PRAWACANA KEPADA PENGARANG DI PERKAMPUNGAN SARAWAK
Sedikit kata-kata aluan kepada rakan pengarang dalam acara Perkampungan Pengarang Sarawak 2009 bersama Pegawai Projek dari DBP Sarawak, Encik Rashid Subet dan Setiausaha II PUTERA.

SARAWAK TIADA IKON SASTERA DALAM 5 TAHUN MENDATANG?

SARAWAK TIADA IKON SASTERA DALAM 5 TAHUN MENDATANG?
Ada kesungguhan bukan retorik semata-mata

Saturday, January 24, 2009

REFLEKSI SIMPOSIUM PENULIS PELBAGAI KAUM 2009

Terlebih dahulu saya mengucapkan terima kasih di atas jemputan PEKASA & DBP untuk hadir dalam majlis ini pada penghujung 2008 lalu.Apa yang ingin saya katakan di sini, adalah kurang baik kalau dikatakan saya seolah-olah semacam pemberontak sastera dalam mempertahankan istilah penulis pelbagai kaum. Bagi saya skopnya bukan bercakap soal sastera pelbagai kaum, sasteranya tetap sama iaitu sastera Melayu atau kebangsaan. Akan tetapi, pengkaryaan kumpulan atau kotak penulis pelbagai itu mungkin yang dilihat dalam simposium yang masuk edisi ke-9 - satu penilaian bagi karya-karya mereka.Lantaran ruang ini telah diberikan, apapun latar menyebabkan fenomena ini timbul seperti ras, etnik, kaum, budaya, agama dan politik yang menyebabkan situasi ini menjangkau 9 edisi pertemuan. Itulah adalah lebih afdal. Terus terang, bukanlah tujuan saya memecahkan sastera Melayu kepada genre-genre lain, awal-awal lagi saya katakan kita[penulis] dikotak-kotakkan. Tapi ada seorang rakan menjawab, kita keluarlah dari kotak itu.Bagaimana mahu keuar? Simpoium ini sudah 9 kali kali sejak 1998 diadakan di Miri oleh PUTERA, GAPENA dan DBP. Adakan itu langkah bijaksana? Lantaran itu mungkin saya turut sama bersuara, setelah bergelut dalam suasana ini sejak 11 tahun lalu.Kalau mahupenilaian semula, sila lakukan?
Kalau dikatakan bahawa, penulis pelbagai kaum seperti saya dan yang lain-lain lagi dapat layanan keistimewaan dari "kata-kata yang tersurat", saya dengan lantang menegaskan, bahawa para penulis dari Sabah & Sarawak, dalam kotak ini tiada apa-apa yang kami terima untuk dianggap sebagai kelebihan khasnya soal berkarya. Kita bukannya merampas sastera kebangsaan untuk berkarya.Kita masih berkarya seperti manusia penulis lain dalam sastera kebangsaan ada kalanya diterima dan banyak kali karya ditolak. Fahamlah, kita bukan manusia sempurna, penilainya membuat jawaban tentang hal ini. Dari aspek dagang, ekonomi seperti penerbitan sastera, publisitinya mungkin ada pertubuhan lain yang lebih beruntung daripada kami. Setakat ini, tiada pun kumpulan karya penulis pelbagai kaum diterbitkan hasil ini pertemuan ini secara tuntas dan jelas, kecuali untuk antologi pemenang sayembara.
Bagi saya kalau ada karyawan tidak senang dengan tujuan awal itu, tidak mengapa untuk berpolemik.Sekali lagi saya jelaskan, bahawa pertemuan kita pada hari itu adalah bajetnya, dan program daripada gagasan "kepelbagaian"itu sendiri. Kalau tidak menerima hakikat itu, tidak apa. Soal karya penulis pelbagai kaum yang dinyatakan hanya bermutu yang menjurus warna tempatan[lokal] atau suasana tempat yang ada kaitan dengan budaya, bagi saya terpulang kepada siapa yang menilainya. Penulis hanya berkarya, tanpa pagar sastera, halangan birokrasi sastera.Apapun ini semua warna-warni menceriakan sastera kita, biar kita berfikir dan membuat perspektif kendiri.Jawaban kita sendiri tahu. Kita ada kebijaksanaan terpulanglah kepada kita membuat perkiraan. Bagi saya, adalah lebih molek menghayati kata-kata Saudara Jiso Rutan, Pengarah DPB Cawangan Sarawak, yang penting adalah hasilkan karya dan berjaya diterbitkan. Jangan terlalu banyak berfikir soal-soal lain, bukanlah bermakna menutup kreativiti, lebih tumpuan kepada berkarya menulis. Semoga dapat melahirkan adi karya kepada semua teman karyawan. Selamat berkarya dan bersastera. Terima kasih.