PRAWACANA KEPADA PENGARANG DI PERKAMPUNGAN SARAWAK

PRAWACANA KEPADA PENGARANG DI PERKAMPUNGAN SARAWAK
Sedikit kata-kata aluan kepada rakan pengarang dalam acara Perkampungan Pengarang Sarawak 2009 bersama Pegawai Projek dari DBP Sarawak, Encik Rashid Subet dan Setiausaha II PUTERA.

SARAWAK TIADA IKON SASTERA DALAM 5 TAHUN MENDATANG?

SARAWAK TIADA IKON SASTERA DALAM 5 TAHUN MENDATANG?
Ada kesungguhan bukan retorik semata-mata

Saturday, September 5, 2009

MENULIS UNTUK KHAZANAH BANGSA: MASA DEPAN GENERASI AKAN DATANG

29 Ogos 2009, saya ditelefon beberapa teman penulis bahawa Utusan Sarawak dalam rencana oleh wartawannya menyiarkan nama saya diantara penulis prolifik di persada penulisan. Peristiwa itu 2 hari lagi kita menyambut Hari Kemerdekaan negara ke -52. Suatu yang membanggakan juga merimaskan saya. Apapun, terima kasih kepada penulis Utusan Sarawak di atas tulisan itu yang memberikan saya kayu ukur dalam berkarya. Rimas,takut karya saya tidak diterima lagi dan terlalu buruk. Apapun kedua-dua kemungkinan saya hadapi dengan berkarya. Sesuai dalam gamat alunan kemerdekaan bangsa yang masih segar.
Saya tidak telan bulat -bulat tulisan itu dengan riak. Saya memperhalusinya daripada beberapa lensa sudut padang. Mungkinkah itu suatu kejujuran sastera dan berkarya atau hanya momokan sahaja. Jujur saya katakan, saya tidak pasti siapa yang menulis. Jadi saya tidak mahu menyebut nama sebarangan sahaja, walaupun mungkin saya tahu. Seingatnya saya, jenis karyawan seperti saya hanya berkarya, agak jarang kalaupun tidak pernah saya memuji karya sendiri. Mungkin bincang begitu sahaja adalah. Bagi saya biar orang lain membuat penilaian. Apapun yang diperkatakan saya terima seadanya, baik pujian atau cercaan. Begitu juga tulisan ini. Sekitar 5-7 tahun yang lalu, ada orang mengatakan saya tidak layak, tidak harus ada pada posisi begini begitu. Mulanya saya geram juga, tetapi saya belajar erti sabar dan mematangkan diri. Peduli dengan orang kata, yang penting kita lakukan yang betul. Dalam dunia memang banyak adatnya, cemburu, iri hati, dengki, fitnah, tidak senang lihat orang senang dan bermacam-macam fiil. Itu lumrah fenomena manusia dalam dunia sejak zaman Adam dan Hawa, sejak tamadun Rom dan Cina lagi. Soal itu adalah sebahagian warna-warni kehidupan manusia dan sastera itu sendiri.
Kali ini pun, saya menerima semacam isyarat bahawa saya tidak terlalu bangga diri dan teruja amat sangat,lantaran bukan Poul Nanggang sahaja yang ada bakat dan usaha menulis. Banyak lagi karyawan lain. Biasalah, bila kita ke hadapan sedikit, orang akan tanya dan persoalankan macam-macam. Bagi saya kita semua bertarung dalam arena yang hebat, sesiapa yang muncul tidak semestinya terbaik, tetapi "baik" itu mestilah ada. Saya tidak mengaku saya terhebat, mungkin orang lain lebih lagi.Tapi saya tahu apa yang saya usahakan. Saya mengkagumi juga Jong Chian Lai, Abizai, Awangku Merali Pengiran Mohammad, Jaya Ramba, Jaafar Hamdan, Dahiri Saini, Rosnani Hiplee, Abang Median Abang Said, Apam (sekadar menyenaraikan beberapa nama) dan lain-lain lagi. Mereka juga hebat dan turut sama mewarnai kanvas kesusasteraan Melayu di bumi penuh historis ini. Tidaklah kiralah apa penerbitan pun, Dewan Sastera, Berita Minggu, Minggan Malaysia, pelbagai wadah DBP Sarawak atau apa sahaja yang boleh menampng suasana berkarya kita. Yang penting karyawan itu menulis. Jangan kita menyatakan penulis tetapi tidak berkarya.... itu suatu sindrom yang harus dimusnahkan, tanpa kompromi. Kalau bunyinya keras, maafkan saya.
Bagi saya hanya terus berkarya. Maafkan saya kalau ada sikap saya mengada-ngada yang nampak. Saya cuba hindari hal itu. Kalau diizinkan rezeki saya oleh Sang Dewata Raya, maka sebelum penghujung 2009 ini harapan saya akan terbit novel pertama saya dan kumpulan puisi kedua hasil karya yang saya usahakan.Mudah-mudahan ia suatu kesinambungan berkarya saya dalam persada sastera tanah air. Orang boleh nilai saya macam-macam, tapi saya tetap figura yang tersendiri.Setakat itu sahaja, salam sastera.