PRAWACANA KEPADA PENGARANG DI PERKAMPUNGAN SARAWAK

PRAWACANA KEPADA PENGARANG DI PERKAMPUNGAN SARAWAK
Sedikit kata-kata aluan kepada rakan pengarang dalam acara Perkampungan Pengarang Sarawak 2009 bersama Pegawai Projek dari DBP Sarawak, Encik Rashid Subet dan Setiausaha II PUTERA.

SARAWAK TIADA IKON SASTERA DALAM 5 TAHUN MENDATANG?

SARAWAK TIADA IKON SASTERA DALAM 5 TAHUN MENDATANG?
Ada kesungguhan bukan retorik semata-mata

Tuesday, September 8, 2009

SUASANA ROH KEMERDEKAAN MALAYSIA DICEMARI

Beberapa hari yang lalu pihak akhbar Malaysia khasnya Utusan Melayu dan malam semalam(08 Ogos) TV1 menyiarkan mengenai provakasi pihak Indonesia mengenai Hari Kemerdekaan bangsa Malaysia dicemari insiden membakar bendera Malaysia, Jalur Gemilang dibakar dalam tunjuk perasaan dan juga kedutaan Malaysia di Jakarta dilontar dengan batu. Orang Malaysia melihat ini semacam biasa sahaja, tetapi apa yang diutarakan oleh media kita memang cukup merimaskan. Banyak kali Malaysia di provaksi begitu, tetapi rasa kali ini kedua yang hebat selepas rejim Soekarno mahu "Ganyang Malaysia" pada 1963.
Ini adalah kerana soal-soal diplomatik yang melibatkan rakyat Indonesia yang menjadi pembantu rumah yang didera oleh warga Malaysia, kemudian soal lagu, tarian yang dianggap milik mutlak Indonesia kononnya dirampas, soal Ligatan dan Sipadan yang berjaya Malaysia miliki di Mahkamah Bebas Antarabangsa, soal ketua pengganas yang menaja rakyat Indonesia diketuai oleh orang Malaysia, Ambalat dan macam-macam isu yang menyebabkan Indonesia mahu mengganas Malayia. Tapi saya tabik dengan YAB Perdana Menteri Malaysia, yang masih menghantar takziah kepada korban musibah di Tasikmalaya, Indonesia. Betapa pemerintah Malaysia menjaga ketertiba hubungan keluarga kedua-dua negara.
Indonesia dibawah SBY sepatutnya lebih matang menangani masalah politik antarabangsa khasnya jiran sebudaya iaitu Malaysia. Pihak media tidak patut menyemarakkan api permusuhan yang membara. Hakikatnya kita saudara serumpun. Memang ada kekurangan di pihak Malaysia, tetapi itu bukan suara seluruh warga bangsa Malaysia. Kalau dilihat pun, ratusan ribu warga Indonesia dan asing mencari nafkah di bumi makmur Malaysia dengan sejahtera.Mereka membawa kekayaan ke negara mereka, tidak pun orang Malaysia memprotes atau menrombak apa lagi mencuri segala titik keringat mereka di bumi bertuah ini. Sedang rakyat Malaysia sendiri dicukai oleh pemerintah, orang asing bebas sahaja kebas dan kaut mana peluang yang ada, selagi mengikut peraturan negara ini. Kita masih ingat bahawa, mantan PM kita, Tun Mahadtir Mohammad pernah berkata, kita mahukan jiran kita bahagia dan tidak mengganggu kita setiap hari, maka kita bagi kemakmuran kepada mereka dengan peluang dan ruang kepada sesiapa yang berani membuat keputusan, apa lagi dalam suasana ekonomi yang meruncing. Kita bukanlah mahu menyatakan kehebatan kita dan kemurahan kita, tetapi atas nama kemanusiaan, kita rela semua ini kita kongsikan bersama di bumi Tuhan dengan cara yang betul dan memakmurkan warga Malaysia serta memberi nafas kehidupan kepada warga asing. Memanglah ada kes sana-sini, kerana ramai orang banyaklah fiilnya. Kita kena gunakan undang-undang dan peraturan. Soal budaya, itu semacam kita telah ada dari satu rumpun yang sama, tiada siapa yang mencuri hak siapa. Rasanya kita harus realisitik soal ini. Kalau begitu susahlah hidup 2 bangsa serumpun ini, contohnya hidangan nasi lalapan itu popular di Malaysia dan banyak pengusaha membuka bisnes ini, adakah juga Malaysia dianggap mencuri makanan orang Indonesia. Soal-soal diplomatik biarlah pemimpin negara menanganinya, kalau kita semua mahu masuk campur, maka rosaklah keharmonian dan jambatan muhhiah yang kita bina sekian lama.
Sarjana dan ahli akademik kita mulai menyuarakan pandangan mereka akan hal ini. Apakah relevannya hal ini diungkapkan waktu ini? Adakah Indonesia sengaja mahu menunjuk-nunjuk bahawa mereka hebat daripada orang Malaysia? Lebih terguris lagi hati kita bangsa Malaysia, hal ini dilakukan waktu kita merayakan kemerdekaan bangsa kita ke-52. Kita memang tersinggung dengan hal ini sama ada disuarakan ada tidak, tetapi semangat patriotik kita tetap ada dan menyala saat ini. Adakah ini cubaan melihat respon kepada Indonesia betapa orang Malaysia peka akan kemerdekaan bangsa dan negaranya? Mungkin ada udang sebalik batu. Kita tidak prejudis, tetapi sekali sebagai bangsa merdeka, tidak moleklah hal ini dilakukan kepada bangsa kita. Masih ada, jalan lain, alternatif atan cara untuk kita menghantar mesej dengan lebih terhormat. Ini bukanlah cara yang diajar dalam budaya timur kita yang tulus dan sopan.
Kalau dalam bidang sastera, lalu lintas buku lebih menguntungkan Indonesia begitu filem dan yang lain. Buku-buku Malaysia tidak dibenarkan masuk ke Indonesia, sedangkan buku Indonesia bebas sahaja ke Malaysia tanpa sekatan.Walaupun kita dianggap 2 negara sahabat, tetapi Malaysia banyak mengalah kepada saudara sulungnya dalam banyak hal. Sampai bilakah hal ini terjadi? Banyak orang mengatakan ini isu terpencil dan nakal sahaja, tetapi kalau sampai membakar dan mencemari kedutaan kita, maknanya Malaysia itu tidak diterima oleh Indonesia, walaupun selama ini kita banyak membantu mereka, juga dalam hal yang lain kita dibantu. Kesedaran itu tidak ada mungkin pada mereka. Apakah tidak ada cara lain bagi menyatakan protes itu kepada Malaysia selain membakar kedaulatan bangsa Malaysia dan maruah bangsa merdeka ini? Selama manakah kita akan duduk diam dan masih mengganggap abang sulung boleh buat apa sahaja kepada adiknya? Kalau ia mengganggap kita ini adik, mungkin kita ini seteru yang mahu dihapuskan.
Saya begitu rimas juga dengan pendekatan orang-orang tertentu di Indonesia. Yang anehnya pemimpin tidakpun campur tangan meredakan situasi gawat ini. Sepatutnya, golongan intelektual mengawal keadaan ini supaya tidak panas dan memudaratkan kedua-dua bangsa. Bagi saya dalam soal ini tiada siapa yang menang, yang akan menanggung sengsara dan lara yang panjang adalah rakyat kecil, menag jadi arang kalah akan jadi debu kalau mahu meneruskan sengketa ini berpanjangan.Memang tidak dapat dinafikan, ada ruang-ruang kita berbeza idea tetapi bukanlah itu yang harus kita manipulasi untuk membuka ruang panas sengketa. Pada saat ini sepatutnya warga Malaysia menerima penghargaan dan ucapan tahniah dari seluruh sahabatnya ketika menyambut usia negara ke-52, bukanlah cacian, makian dan kebencian yang menyakitkan jiwa merdeka warga Malaysia. Kita gunakan kebijaksanaan kita untuk membangun kemanusiaan bukan mahu mruntuhkan kemanusiaan dan menjadikan kita manusia zaman batu yang menindas sesamanya dengan polisi siapa kuat dia akan menakluki yang lemah. Tidak... ajaran agama kita telah mengajar kita. Junjunglah harga kemanusiaan itu setingginya kepada semua warga Malaysia. Jiwa kemerdekaan kita walaupun ada orag yang mencemarinya terang-terangan. Siapkan menatl dan jiwa kita kalau mahu meneruskan perjuangan memerdekan bangsa dan negara. Jangan sudah terantuk barulah tegadah. Masih belum terlambat. Jawapan nya ada pada kita warga bangsa Malaysia.